Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı

Daha önce Türkçe Öğretmenliği Anabilim Dalı ile birlikte Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü adı altında dört yıllık eğitim veren Bölümümüz, 1997 yılında gerçekleştirilen eğitim fakülteleriyle ilgili yeni düzenlemeyle Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı adıyla, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Anabilim Dalları ile birlikte, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü'ne bağlanmıştır. 2017 yılından itibaren Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ile Türkçe Öğretmenliği Anabilim Dallarıyla birlikte Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümüne bağlanmıştır.

Öğrenim Süresi: Anabilim Dalımızda daha önce 4 yıl olan eğitim süresi 1998 yılından itibaren 3,5 yıllık tezli lisans ve 1,5 yıllık tezsiz yüksek lisans olmak üzere toplam beş yıllık birleştirilmiş eğitim verilmiştir. 2007-2008 akademik yılından itibaren program değişikliği gerçekleşmiş ve formasyonla birleştirilmiş beş yıllık lisans eğitimi (10 yarı dönem) verilmeye başlanmıştır. 2014-2015 yılından itibaren tekrar dört yıllık eğitime dönülmüştür. Müfredatımız 2021-2022 eğitim öğretim yılında tekrar güncellenmiştir.

Diplomalar: Anabilim Dalımıza 2007'den önce kayıt yaptıran öğrencilere, beş yıllık program sonunda (10 yarı dönem) mezun oldukları takdirde, Yüksek Lisans (Master) diploması verilir. Bu toplam sürenin ilk iki yılını (dört yarıyıl) başaranlar ön lisans, ilk dört yılını (sekiz yarıyıl) başaranlar, istedikleri takdirde, lisans diploması alabilirler. Anabilim Dalımıza 2007-2008 akademik yılında kayıt yaptıran öğrenciler, beş yıllık (10 yarı dönem) 2014-2015 akademik yılında kayıt yaptıran öğrenciler dört yıllık (8 yarı dönem) programı başarıyla bitirdiklerinde lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Öğrenci Kontenjanı: Anabilim Dalımızın yıllık öğrenci kontenjanı 60-65 arasında değişmekteyken 2004 ÖSS (Sözel) sonuçlarına göre, taban puanımız 358, tavan puanımız 380 olmuştur. 2005-2006 akademi yılından itibaren öğrenci kontenjanı 80'e, 2007-2008 akademik yılında 90'a yükseltilmiştir. 2009-2010 akademik yılında kontenjanımız 40 öğrenci olarak sınırlandırılmıştır. 2009 ÖSS (Sözel) sonuçlarına göre, taban puanımız 343,98, tavan puanımız 370,463 olmuştur. 2014-2015 akademik yılından itibaren kontenjan 20 öğrenci olmuştur. Güncel taban puanımız 368,43'tür.

İkinci öğretim programımız yoktur. Mezunlarımız, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni unvanıyla çeşitli eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilecekleri gibi, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okutman, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler.

Dersler: Anabilim Dalında okutulan dersler, Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı olmak üzere dört ana bölüme ayrılmaktadır (Ders isim, içerik ve kredileri, web sayfasının "dersler" bölümünde verilmiştir). Mezun olan öğrenciler, Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde bu dört ana gruptan birinde yüksek lisans ve doktora eğitimine devam edebilmektedirler. 2002-2003 eğitim öğretim yılından itibaren, Üniversitemizin Eğitim Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi alanında Yüksek Lisans ve Doktora Programı başlamıştır.